tiistai 11. heinäkuuta 2017

ÄLÄ ANNA ARJEN PUUDUTTAA

Kirjoittelin pari viikkoa sitten luonnoksiin postauksen arjesta. Nyt onneksi en omista enää noita fiiliksiä, kuin tuolloin kirjoittaessa. Kerrankin tein niin kuin postauksen lopussa vannoin - ja aivan huomaamatta! Kyllä se oma asenne ratkaisi tälläkin kerralla, se vaati jälleen vain sen pienen pysähdyksen ja tuumaustuokion. Samaan asiaan liittyen minulla olisi ajatuksena jakaa teillekin muutamia käytännön ideoita, joilla voisi muuttaa raskasta arkea hieman kevyemmäksi.

Arki1

Aika on mennyt ihan törkeän nopeasti.
Tällä kertaa en viittaa tähän aktiivisen epäaktiiviseen postaustahtiini, vaan ihan oikeasti aikaan. Tuntuu, että useat viikot ovat kadonneet elämästäni viimeisen vuoden aikana ja erityisesti tässä kesällä. Muistan selvästi, kun vuosi sitten olin palannut Himokselta juhannuksen vietosta ja tällä hetkellä tuntuu kuin se olisi ollut aivan hetki sitten. Puff vaan kun vuosi on vierähtänyt!

Huolestuin tänään töiden jälkeen tästä asiasta.
Aloin huolestumaan siitä, että en ole nauttinut päivistä tarpeeksi. Minulle tuli hetkeksi melkein oikea hätä, ihan kuin päivät ja aika loppuisivat tästä elämästä kesken. Tuli tunne, ettei aikaa nykypäivänä ole tarpeeksi elämästä nauttimiseen. Tuntui, ettei tässä maailmassa ole tarpeeksi aikaa nauttia riittävästi parisuhteesta, ettei olisi muka aikaa tehdä toisen kanssa mitään erikoista. Tästä tunteesta en voi vaan syyttää pelkkää aikaa, vaan myös ihan itseäni. En taaskaan ollut muistanut nauttia jokaisesta päivästä ja arjesta, vaikka olin niin itselleni luvannut. Pysähdyin konkreettisesti kotimatkalla, vedin kesäilmaa syvälle keuhkoihini ja tajusin samalla, että ei tämä arki nyt niin pyllystä olekaan. Sitä pitää vain katsoa oikealla tavalla.

Ennen tätä pysähdystä olin jo hieman taantunut arkeen. 
Tätä se nyt on, ajattelin. Pidän työstäni, mutta arki on silti puuduttavaa. Eritoten arki-illat menevät ihan ohi ja kesä loppuu kesken. Arkena täytyy käydä töissä, jotta saa kinkkua leivän päälle. Arki-iltaisin ei jakseta nauttia mistään, koska työpäivä oli rankka tai muuten vaan väsyttää. Ei viitsitä tehdä arkena mitään erikoista ja ihan vaan siksi koska on arki. Maanantaina aloitetaan viikonlopun odottaminen ja viimeistään lauantaina masennutaan jo tulevasta maanantaista. Perjantaina ollaan vielä väsyneitä rankan työviikon takia, jolloin murehditaan sitä. Viikonloppuna yritetään nauttia kuitenkin hetki vapaudesta, vaikka mieli on ainakin osittain edellisen ja tulevan viikon oravanpyörissä. Parhaimmat stressipallot murehtivat viikonloppuisinkin siitä, etteivät nauti vapaudesta tarpeeksi.

Minusta olisi hyvä, jos arki-iltoina yrittäisi jaksaa edes vähän tehdä jotain sellaista, mikä loisi arkeen muutakin kuin sen perinteisen oravanpyörän. Asioiden ei tarvitse olla kovinkaan suuria ja erikoisia, sillä pienilläkin irtiotoilla keskellä viikkoa on positiivinen vaikutus. Erityisesti parisuhteissa arki on usein se haastava tekijä, jota jotkut suhteet eivät kestä. 
Vaikka arkeen kuuluvat ne rutiinit, olisi niitä hyvä välillä hieman katkaista yhdessä. Mielestäni parisuhteet tarvitsevat arkeen säännöllisesti niitä pieniä suuria irtiottoja, erityisesti silloin kun asutaan yhdessä. Eihän toista saa pitää itsestäänselvyytenä, vaikka jokaisena aamuna ensimmäinen asia jonka näkee on kumppanin kasvot.

Nyt taas keskityn enemmän tähän hetkeen ja otan lupaukseni jälleen tosissaan.
Aion keskittyä arjen iltoihin ja siihen. kuinka saisin niihin sitä arjen juhlaa ilman stressiä.

Haastan myös teidät ottamaan niskalenkkiotteen arjesta, jos ette vielä ole niin tehneet!

Ps. Onko tekstin asettelu teistä parempi näin vai keskitettynä?

8 kommenttia:

 1. Samanlaista pohdintaa olen monet kerrat käynyt! Hyvin taas osasit tekstiksi pukea nämä itsellenikin niin tutut asiat :) Olen täysin samaa mieltä siitä, ettei arjen pitäisi antaa puuduttaa, vaan jotenkin, edes pienillä teoilla piristää päivittäistä elämää, pitää silmät ja mieli avoinna niille jutuille joista nauttii ja saa voimaa, sekä itselle että parisuhteelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi hyvin sanottu, täytyy pitää silmät ja mieli avoimena! Täytyy opetella näkemään kaikkien rutiinien läpi, koska tämä elämä on ihan liian lyhyt tyytymään perusharmaaseen arkeen. Kiva huomata, etten ole näiden pohdintojen kanssa yksin :)

   Poista
 2. Voin itsekin samaistua noihin ajatuksiin! Varsinkin kouluaikana viikonloppuisinkin miettii tulevaa viikkoa ja ahdistuu sen läheisyydestä. Pienet irtiotot kuitenkin onneksi tuovat iloa arkeen!

  http://mahdollisestiehka.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä jännä, miten vaikeaa rentoutuminen on tässä hektisessä maailmassa. Vaikka olisi vapautta ja aikaa rentoutua, niin silti on vaikea päästää irti stressistä - ihan kuin oltaisiin koukussa siihen :D Onneksi irtiotot ovat nimensämukaisia!

   Poista
 3. Täyttä asiaa, voisin taas allekirjoittaa koko tekstin! Itse oon kans huomannut että välillä täytyy pysähtyä ja karistella mielestä kaikki turha negatiivisuus.. Arki todellakin joskus puuduttaa mutta niinkuin itsekin sanoit, on meillä mahdollisuus vaikuttaa siihen että arjesta ja sen pikku jutuista nauttii..:)☆ Nää sun tekstit kyllä pistää aina pohtimaan juttuja, hyvin osasit pukea varsin tutun aiheen sanoiksi! Ja hei toimii kyllä tuo tekstin asettelu, selkeempi ehkä kuin keskitetty.. Täytyypä omassakin blogissa kokeilla :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes ihana että tykkäsit tästä asettelusta, oon itsekin kääntynyt just tämän kannalle :) Tämä on kyllä selkeempi, etenkin nyt kun silmä on paremmin tottunut tähän.
   Mukava kuulla, että kirjoitukseni ovat mieleisiä ja pohdintoja herättäviä. Tällaiset kommentit innostavat kirjoittamaan lisää <3

   Poista
 4. Miustakin tuntuu, että aika menee nykyään ihan todella nopeasti! Olen itsekin ajatellut ja ahdistunut tuosta, etten osa nauttia tavallisista päivistä tarpeeksi, ja vapaina viikonloppuinakin yritän saada mahdollisimman paljon aikaiseksi, että kesästä jäisi edes jotain kivoja muistoja käteen. Pitäisi vaan osata ottaa rennommin ja yrittää elää enemmän hetkessä, koska niistä pienistä asioistahan se onni loppupeleissä koostuu :)

  VastaaPoista
 5. Mahtavaa pohdintaa! Tämä on nyt siinä vuorotyössä se hyvä puoli, ettei sellainen samantyyppinen arki tule mitä siinä säännöllisessä työajassa tulee. Harmi vaan ettei tosiaan viikonloput ole vapaita aina, mutta siis.. Ymmärrätköhän mitä ajan takaa:D
  Koulussa ollessa oli juuri sitä arkea missä itse tahdoin vähän "hukkua" sekaan, odoteltiin viikonloppuja ja arki meni koomassa. Nyt kun on vuorotyössä niin olen huomannut että sellaista samanlaista ei tule. Tai sitten vaan osaan nykyään elää hetkessä, viime vuosi muutti minua todella paljon tai sitten se oli tämän hetkinen parisuhde. En tiedä. Hetkessä elämiseen pitää oikeasti opetella, välilä saa ja pitääkin löhötä kotona tekemättä mitään mutta kannattaa oikeasti ottaa arki-iltoinakin ilo irti kesästä sekä katsoa arkisia asioita esim. niitä pirun kotitöitä erilailla.

  Sorry tuli taas niin epäselvä kommentti mutta sä tiedät mut ja mun selityksen, ihan priimaa :'D

  VastaaPoista